joi, 23 aprilie 2009

GM de Romania

“Romania este tara managerilor…toata lumea,viseaza, aspira, devine si este manager. Peste tot auzi fraze precum “…in toamna termin MBA-ul si vreau sa vad ce posturi de GM sunt pe piata …”. O mica parte dintre cei care termina chiar reusesc sa obtina un astfel de post iar o alta mica parte il obtin lunad taurul antreprenorial de coarne. Paradoxul este ca o mare parte renunta, dupa cativa ani, dupa rezistenta fiecaruia, iar unii ajung la balamuc- stress maxim, nervi intinsi, frustrari acumulate, dintre care vreo doi trei chiar la propriu.

Si cum sa devii un GM de succes? La aceasta intrebare este greu sa raspunzi convingator. Asta e bine, la urma urmei; altfel, cum ar arata lumea daca s-ar putea face vreun test sau vreo analiza de sange, in liceu sau in facultate si s-ar spune: “Tu vei fi bun de GM in FMCG peste 10 ani, tu vei ramane toata viata SM in IT iar tu du-te sa lucrezi la Stat ?”

Se stie de atfel ca sunt sute de cazuri care au sfidat previziuni: directori de vanzari, care au condus cu succes echipe cu zeci de oameni si care au esuat lamentabil ca directori generali ai unei firme cu mai putini angajati; si invers, oameni pe care nu-i vroia nimeni, in nicio firma si care sunt acum in pozitia de a-i cumpara cu tot cu firma pe cei care i-au refuzat in urma cu cativa ani.

Pentru toti GM-ul e un om de strategie care sta, cat e ziua de lunga, si gandeste. Cand ii vine inspiratia, cheama repede o secretara sau reuneste un BoD care noteaza repede rezultatele gandirii lui, si apoi toata echipa da fuga sa le puna in practica. In afara de cativa privilegiati, care chiar asa fac, pentru cei mai multi strategia le ocupa doar cateva zile pe an, restul timpului fiind alocat pentru executia ei. Studii serioase au aratat, ca aproape toate firmele mari care au esuat aveau strategii corecte si bine puse la punct, insa nu au fost capabile sa le puna in aplicare. Astfel, pare sa fie mai de greu de gasit un manager care sa execute bine o strategie, decat unul care sa o faca.

Un alt punct de vedere este acela ca majoritatea GM-ilor de succes arata destul de prozaic. Nu sunt nici maestri in domeniul lor de activitate, nici macar mari vizionari, cateodata nici nu sunt prea buni conducatori de oameni. Este suficient sa stii si sa faci niste lucruri destul de simple, insa sa le faci logic, sistematic si coerent. Multi dintre GM-ii carora le merge prost afacerea ar putea imbunatati semnificativ situatia daca ar invata sa faca, mai intai, cateva lucruri marunte in aparenta, fara sa se bazeze pe noroc.

Se spune ca atributiile oricarui GM, indiferent de business, sunt constituite din 4 componente de baza: una tehnica strans legata de domeniul de activitate; una administrativa legata de organizare, dezvoltarea afacerii legata de gasirea noilor oportunitati si una de conducere a oamenilor (managementul personalului). Procentajul alocat fiecarei activitati este diferit de la o companie la alta, in fuctie de dimensiuni: intr-o mare corporatie, a doua si a patra sunt probabil cele mai importante, pe cand intr-un IMMM prima si a treia. Sunt cazuri in care importanta este egala pentru fiecare dintre ele, altele in care una e mai importanta decat toate celelalte trei la un loc. Evident, si calitatile cerute unui bun manager se grupeaza in acelasi mod si in aceleasi proportii: pentru primele doua componente conteaza mai mult ce stii, pe cand, pentru ultimele e mai important ce “ai” (cum esti): cunostinte tehnice in domeniu, metode si instrumente de organizare si de administrare, respectiv viziune, curaj, carisma, inteligenta, intuitie, leadership.

Sunt foarte putini oameni care au atatea calitati si cunostinte la un loc insa sunt destui manageri care nu stau deloc bine la una sau chiar la doua dintre categorii, ceea ce nu-i impiedica, totusi, sa aiba rezultate foarte bune daca reusesc sa suplineasca ce le lipseste, si mai ales daca sunt constienti de asta. Pe scurt spus, poti inlocui, macar partial, ceea ce “nu ai” cu ceea ce stii.

A fi manager e mai putin complicat decat s-ar crede: in afara de chestiunile tehnice, legate de “meserie”, lucrurile pe care trebuie sa le stie un GM sunt cam aceleasi. Multi isi inchipuie ca le-ar lua ani ca sa invete – stiti ce? e doar o scuza ca sa nu se apuce.

Cunostinte de IT - sa stii sa lucrezi pe calculator nu mai este doar o cerinta profesionala; e, mai degraba, una de cultura generala.

Cunostinte de management financiar: fiecare GM este obligat sa cunoasca si sa foloseasca instrumentele financiare cel putin la nivelul mediu, lucru care se invata in cateva saptamani – Contabilitatate (reguli si instrumente de baza, citirea si interpretarea unui bilant, balante), Fiscalitate, Indicatori financiari si reporting (pentru a-si putea creea poprii indicatori financiari si propriul system de management), Bugete si cashflow.

Cunostinte de project management: chiar si in afacerile mici poate fi utila, de multe ori, organizarea unor activitati pe proiecte; in firmele mari, e aproape inevitabila. Stabilirea obiectivelor si a unui sistem de masurare intermediara a gradului de realizare a lor, stabilirea prioritatilor si a urgentelor, identificarea si alocarea resurselor, managementul timpului etc. trebuie sa fie deja reflexe pentru un GM. Orice om cu o inteligenta normala se poate lamuri pe deplin, in cateva saptamani, care sunt principiile generale, metodele si instrumentele project managementului. Restul tine de vointa sa si de practica.

Proceduri si raportari: in mare, asta inseamna a pune in scris ceea ce multi GM-i au deja in cap, mai clar sau mai putin. “Punerea pe hartie” este o conditie elementara, fara de care nu exista nici project management, nici management, in general. Sa vezi ce ai scris tu, cu mana ta, cat de logic, sintetic si clar, e una dintre cele mai sigure metode de evaluare a unui GM.

Cunostiinte despre concepte de management - este o cerinta de cultura generala pentru orice GM sa citeasca, macar de curiozitate, despre principiile, teoriile, modelele, tehnicile si instrumentele de management; de la bine-cunoscutele management prin obiective si jurnalele de bord de la ASE, la balanced score card si teoriile economice de la Harvard - toate sunt o lectura, oricum, interesanta

Cunostinte de marketing: sa cunoasca piata pentru a fi capabil sa urmareasca realizarea si executia unei strategii de marketing si mai ales sa lase directorul de marketing sa isi faca treaba. Asta este o calitate esentiala pe care daca nu o are trebuie sa si-o dezvolte. Este foarte important de stiut ca jobul unui GM nu implica decat trasarea unor directive de marketing care pot ajuta la formularea unei strategii ci nu implilcarea in executia lor.

Cunostinte de HR: ca si marketingul, HR-ul e un mare “common sense”. Nu exista nimic ce nu poti intelege de la prima citire in una dintre multele carti existente pe piata, sau despre care sa nu ti se para ca ai putea face daca ti-ai pune mintea la contributie.

Cunostinte de legislatie: in primul rand, GM-ul va trebui sa aiba intr-un sertar sau intr-un fisier, daca nu in cap, lista legilor care sunt legate de domeniul sau de activitate, ce reglementeaza fiecare si, in mare, si cum reglementeaza (ce prevad).

Social Skills: foarte important pentru un GM este sa stie cum sa se imbrace, cum sa stea la masa si cum sa manance sosul din farfurie, cum sa faca prezentarile, cum sa foloseasca si cum sa scrie un email, cum sa vorbeasca cu angajatii etc. In mod normal, ar fi treaba directorului de marketing sau a PR-ului sa indrepte lucrurile (sa il ajute pe aceasta sa vada unde greseste) daca e cazul, pentru ca in definiiv e vorba despre imaginea firmei. Probabil ca acesta nu o va face…
Este foarte important ca un GM sa stie cum sa vorbeasca in public, cum sa scrie creativ, cum se pronunta si ce a zis Kierkegaard, despre gastronomia fina, epistemologie etc.

Daca in privinta lungimii cravatei, de exemplu, se mai poate spera ca nici interlocutorul nu stie cat trebuie sa fie, in privinta limbilor straine nu prea mai e “scapare”. Un GM care nu stie macar engleza la un nivel acceptabil are toate sansele sa-si pericliteze afacerea pe termen lung, daca nu si mai repede. O limba straina vorbita corect gramatical este remarcata imediat si da o nota foarte buna. Daca se mai folosesc si un vocabular bogat si o pronuntie corecta, impresia produsa este una foarte puternica.

O alta regula si una foarte importanta este aceea ca GM-ul sa nu uite de unde a plecat ... cum a ajuns in aceasta functie si mai ales ca cea mai importanta arma pe care o are este resursa umana. Trebuie sa nvete sa recunoasca meritele fiecarui angajat, sa critice dar sa si laude, sa fie om inainte de toate regulile.

Din pacate, unui aspirant care stie toate aceste lucruri nu ii poate garanta nimeni ca va fi si un bun GM; insa, ii poate garanta ca va fi unul slab daca nu stie o buna parte dintre ele. Restul tine de buns simt si de noroc…”

miercuri, 22 aprilie 2009

Motto bun si bine de urmat

... everyone needs something to love. If you can’t give them that, give them something to hope for. If you can’t do that, give them something to do....

marți, 21 aprilie 2009

Despre blog...

... acest blog se vrea simplu, pentru prieteni, pentru a sti unii de altii, pentru a fi aproape chiar daca ne despart sute, zeci, mii de km . E un blog de stare unde sunt invitati toti apropiatii mei sa scrie despre orice le trece prin cap, sa trimita fotografii si sa comenteze :-) pentru ca toti avem ceva de spus.

.... este un blog al nostru, al meu si al vostru... si sper sa iasa ceva frumos, sa scriem despre bucuriile zilnice, despre fericirea care vine din maruntisuri, despre supararile si frustrarile care ne omoara pentru cateva minute timpul atat de pretios, despre joburi, despre filme, despre problemele stupide cu care ne confruntam si mai ales despre prietenie.